Blog: A writer’s life

Switchen tussen genres – met oefening

Een van mijn favoriete boeken aller tijden, is Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij, van Jonathan Safran Foer. Een ontroerend verhaal over de negenjarige Oscar, die op zoek gaat naar het waarom van de dood van zijn vader, die in de Twin Towers werkte op het moment van de aanslag. Oscar is de laatste die iets van zijn vader hoort en het trauma is immens. Hij vindt een sleutel in de spullen van zijn vader en gaat met de sleutel op pad door New York, op zoek naar antwoorden. het is een magisch verhaal en ik hou het, ieder keer opnieuw, niet droog. Dat heb ik ook met Foer’s boek Hier ben ik. Als geen ander kan Foer, met show don’t tell, emoties overbrengen op de lezer.

Ik lees in de klassen waar ik als Schoolschrijver kom, vaak een paar alinea’s uit dit boek voor aan de kinderen in de groepen 7/8 en soms zelfs aan groep 6. Want Oscar stelt zichzelf voor in de die eerste alinea’s en doet dat op een heel innemende wijze, die ook voor kinderen aantrekkelijk is. Alleen: dit is geen kinderboek.

Schrijven voor kinderen is natuurlijk heel anders dan schrijven voor volwassenen. En zelfs binnen de doelgroep jeugd, schrijf je een verhaal anders voor een zesjarige dan voor een elfjarige of een vijftienjarige. Terwijl, wanneer je voor een volwassen publiek schrijft, je geen onderscheid meer maakt naar de leeftijd van je lezer. Dat maakt schrijven voor kinderen ook lastiger, want je moet steeds bedenken: wie gaat dit lezen, wat kan mijn lezer aan?

En daarbij geldt voor mij een gouden regel: neem je lezer ten alle tijden serieus. Ga niet door je knieën voor je lezer. Een verhaal mag uitdagen en er mogen woorden instaan die soms nog lastig zijn. Dat mag echter niet overheersen, want dan haakt je lezer af. Je moet dus altijd op zoek naar de balans tussen uitdagen en de aandacht vasthouden.

Probeer het zelf eens: neem een eerste bladzijde van een boek en herschrijf naar een kinderboek (oke, dit lukt dus niet met bijvoorbeeld Vijftig Tinten Grijs, IT of American Psycho). Andersom kun je het ook oefenen: neem een kinderboek en herschrijf de eerste (paar) bladzijde(n) alsof het voor volwassenen zou zijn.

Veel plezier ermee!

Over mij

Hoi, ik ben Marlies Slegers, schrijfster. Ik heb meer dan veertig – voornamelijk jeugd- boeken geschreven die uitkomen bij o.a. Luitingh-Sijthof, Kluitman, Zwijsen en Brandt. Schrijven is mijn passie en die passie deel ik graag met je! Ik organiseer met regelmaat workshops en schrijfreizen en ik geef cursussen aan de Schrijversvakschool. Ik geef lezingen op basisscholen, het voortgezet onderwijs en het HBO. Naast Schoolschrijver ben ik ook schrijfcoach en begeleid ik beginnende schrijvers. In deze blogs neem ik je mee in mijn wereld als schrijfster en geef ik je gratis schrijftips en tutorials.

Altijd gelijk schrijfoefenigen en -tips/tutorials in je mailbox? Meld je aan!

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: